Ay-koulu

Tänä vuonna työpaikoilla luottamustehtävissä toimiville on tarjolla hieman erilainen koulutuspaketti. Järjestämme vuoden aikana 7 koulutusta Ay-koulutyyliin eli homma huipentuu marraskuulle sijoittuvaan yhteiseen matkaan Saksaan. Ammattiosasto hoitaa suurimman osan matkan kustannuksista eli nyt kannattaa osallistua ja hankkia hieno kokemus plakkariin 😊. 

Kohderyhmä ja osallistumisoikeus

Kaikki työpaikoilla luottamustehtävissä toimivat jäsenemme eli pääluotot ja työsuojeluvaltuutetut varahenkilöineen, osastojen luotot ja varat sekä työsuojeluasiamiehet. HUOM. Voit osallistua Saksan matkaan, kun osallistut vähintään viiteen alla olevista koulutuksista. Koulutuksiin voit osallistua normaalisti, vaikka et lähtisikään Saksaan.

Koulutusaiheet ja ajankohdat

Huhti-lokakuun koulutukset toteutetaan osaston toimistolla perjantai-iltapäivisin. Kokoonnumme klo 12 toimistolle, josta siirrymme osaston piikkiin lounaalle lähistön lounasravintolaan. Sitten jatkamme koulutuksen parissa toimistolla noin klo 16 saakka. Marraskuun koulutus pidetään ennakkotiedoista poiketen myös Salossa toimistollamme torstaina klo 15.30 alkaen. Kouluttajina toimii Teollisuusliiton tai aluekeskuksen työntekijöitä eri yksiköistä aiheen mukaan. Muutoksia saattaa vielä tulla ja niistä tiedotetaan tarvittaessa. 

  • 28.4. Minä liitossa (toimiva edunvalvontaorganisaatio, oikeudet ja velvollisuudet, ajankäyttö sekä tilat ja välineet, liiton ja osaston toiminta ja tuki, koulutukset…), kouluttajana Arttu Uhlgren. Ilmoittaudu 23.4. mennessä. 
  • 26.5. Me olemme liitto – järjestäytymisen salat (järjestäytyminen, jäsenhankinta, eAsiointi ja eHallinta…), kouluttajana Antti Maijala. Ilmoittaudu 21.5. mennessä.
  • 16.6. Miten pärjään – vertaistukea ja vinkkejä (pitkään luottamustehtävissä toimineiden vinkkejä ja kokemuksia, hyviä toimintatapoja, miten selvitä vaikeista tilanteista, miten huolehtia omasta jaksamisesta…), kouluttajana/vetäjänä Arja Salo. Ilmoittaudu 11.6. mennessä.
  • 1.9. Edunvalvonta käytännössä (neuvottelujärjestys, yleisimmät ongelmatilanteet ja ratkaisuja, oikeusapu…), kouluttajana Susanna Holmberg. Ilmoittaudu 27.8. mennessä.
  • 15.9. Yritystalous (talouden tunnusluvut ja miten hyödyntää niitä työpaikan neuvotteluissa…), kouluttajana Jukka Saviluoto. Ilmoittaudu 10.9. mennessä.
  • 20.10. Neuvottelutaidot ja viestintä (valmistautuminen, toimiva vuorovaikutus työpaikalla, viestintä ulkomaalaistaustaisten työntekijöiden kanssa…), kouluttajana Marjo Nurmi. Ilmoittaudu 15.10. mennessä.
  • 23.11. Liiton kansainvälinen toiminta (liiton toiminta EU-tasolla, johdatus Saksan Ay-toimintaan…), kouluttajana Mikko Hakkarainen. Koulutusosion jälkeen käydään Saksaan lähtijöiden kanssa läpi matkan käytännön järjestelyt yms reissuinfo. Suositeltavaa on siis, että kaikki Saksaan lähtevät osallistuvat tähän, mutta myös muut voivat osallistua koulutusosioon. Ilmoittaudu 19.11. mennessä.

Saksan matka

Lähtö 24.11. perjantaina aamulla Salosta bussilla Helsinkiin lentokentälle. Tarkempi kohde on Berliini, jossa tutustumme Saksan Ay-toimintaan ja IG-Metalliin sekä johonkin paikalliseen teollisuuden alan yritykseen (autotehdas tms). Matka sisältää järjestettyä ohjelmaa sekä vapaa-aikaa sopivassa tasapainossa 😊. Paluu takaisin Suomeen sunnuntaina. Tarkemmat tiedot ilmoitetaan myöhemmin ja sitovat ilmoittautumiset kysytään lähempänä reissua. Varaamme lennot ja majoituksen jo toukokuussa, kesän jälkeen sitten sitovien ilmoittautumisten mukaan tarvittaessa vähennämme ylimääräiset paikat varauksesta. Eli, jos olet siis ihan alustavastikin kiinnostunut niin ilmoita siitä allekirjoittaneelle toukokuun aikana. 

Hinta

Omavastuu 100 €, ammattiosasto kustantaa loput sisältäen lennot, kuljetukset, majoituksen ja ohjelman. Pelkkiin koulutuksiin osallistuminen on ilmaista.

Ansionmenetys- ja matkakorvaus

Ensisijaisesti koulutuksiin osallistuttaessa käytetään työehtosopimuksen mukaista työstävapautusaikaa. Jos sinun ei ole mahdollista käyttää vapautusaikaa (olet esim. varapääluottamusmies tms) ja sinulle tulee ansionmenetystä, osastomme maksaa koulutuksen ajalta ansionmenetyskorvausta. Korvaus on suuruudeltaan 90 €/puolikas päivä ja 180 €/koko päivä ja on saajalle veronalaista tuloa. Alta löydät tarkemman ohjeistuksen korvauksen maksamisesta ja hakemisesta sekä ansionmenetystodistuksen, jota vastaan korvaus maksetaan.

Lisäksi maksamme kilometrikorvauksen, mikäli yhdensuuntainen matka kotoa tai työpaikalta (se, josta saavut koulutukseen tai jonne lähdet koulutuksen jälkeen) koulutuspaikalle on vähintään 10 km. Kilometrikorvauksen suuruus on verottajan ohjeen mukainen, vuonna 2023 53 snt/km. Alla ohje kilometrikorvauksen hakemisesta.