Hallitusohjelman sisällöstä sanottua

19.9.2023

Kansan annettua äänensä keväällä pidetyissä eduskuntavaaleissa osattiin tulosten jälkeen odottaa oikeistohallitusta. Tämä toteutuikin. Me teollisuuden työntekijät emme kuitenkaan uskoneet, että näin rajuja ja pienituloisiin kohdistuvia leikkauksia hallitus tulisi viemään täytäntöön.

Hallituksen piti nujertaa valtiontalouden alijäämä. Orpon-Purran hallitus päätyikin kurittamaan suomalaista työntekijää.

Leikkauslista sisältää paljon heikennyksiä mm. sosiaaliturvaan.

Esimerkki työttömyysturvan lapsikorotuksien vaikutuksesta: 
Perheellinen työntekijä + 1 lapsi. Palkka 2500 €/ kk, ansiopäiväraha 1515 €/kk + lapsikorotus n. 150 €. Nyt lapsikorotukset poistetaan. Lisäksi ansiopäivärahaa leikataan 20 % kahden kuukauden työttömyyden tai lomautuksen jälkeen. Tämä on kova isku lapsiperheille.

Me työntekijät haluamme oikeudenmukaista uudistamista työehtoihin, ei yksipuolisia heikennyksiä. Kolmikantaiset työryhmät ovat pelkkää silmänlumetta, työmarkkinaosapuolet eivät niissä pääse omia esityksiään tekemään.

Nyt kun talous lähtee ennusteiden mukaan sakkaamaan (ja on jo lähtenytkin rakennusalalla), lomautukset ja työttömyys tulevat lisääntymään.

Huonosti suunnitellun ja kiireessä toteutetun paketin tulos ei ole joukko uusia työntekijöitä vaan köyhiä.

 

Jari-Matti Välkkynen

Salon Teollisuustyöntekijät ry 057:n puheenjohtaja