Teknologiateollisuus irtautuu työehtosopimusneuvotteluista

31.3.2021

Työnantajajärjestö Teknologiateollisuus ry on 25.3.2021 ilmoittanut, ettei se enää neuvottele valtakunnallisista työehtosopimuksista. Teknologiateollisuuden tarkoituksena on lisätä paikallista sopimista siten, että se neuvottelee yrityskohtaisia sopimuksia. Mikäli yritys haluaa kuitenkin olla jatkossakin mukana valtakunnallisessa työehtosopimuksessa, pitää sen liittyä uuteen Teollisuuden työnantajat -yhdistykseen. Arviomme mukaan tähän yhdistykseen ei kuitenkaan liity tarpeeksi yrityksiä, jotta työehtosopimuksen yleissitovuus pysyisi voimassa. Mikäli näin käy, tarkoittaa se sitä, ettei niiden työnantajien, jotka tuohon yhdistykseen eivät liity, tarvitse noudattaa valtakunnallista työehtosopimusta.

Työantajajärjestö Teknologiateollisuus valheellisesti väittää, ettei toimenpiteellä ole vaikutusta työntekijöiden etuihin tai ansioihin. Näin ei kuitenkaan ole. Nyt voimassa oleva valtakunnallinen työehtosopimus sisältää noin 100 erikseen sovittua asiaa, kuten pekkaset, lomarahan, vuorolisät, arkipyhäkorvaukset ja sairausajan palkan. Nämä kaikki poistuvat nykyisen työehtosopimuksen päätyttyä 30.11.2021. Euromääräisesti puhutaan seuraavanlaisista ansionmenetyksistä teollisuuden keskiansion mukaan laskettuina työntekijää kohden/vuosi:

  • Pekkaset -1500 €
  • Lomarahat -1250 €
  • Vuorolisät -1500 €
  • Arkipyhät -750 €
  • Sairasajanpalkka -1000 €
YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.

Liiton jäsenyyden merkitys jatkossa

Vaikka sopiminen marraskuun jälkeen mahdollisesti siirtyykin yritystasolle, neuvottelee Teollisuusliitto jäsentensä puolesta silloinkin. Kenenkään ei pidä nyt mennä itse sopimaan työnantajan kanssa mitään koskien työehtosopimuksia. Jatkossa sopimukset tulevat olemaan juuri niin hyviä kuin yrityksen järjestäytymisaste (eli Teollisuusliiton jäsenten määrä suhteessa työpaikan työntekijöiden kokonaismäärään) on. Mitä enemmän työpaikalla on Teollisuusliiton jäseniä, sitä paremmat sopimukset saadaan neuvoteltua. Todennäköisesti luvassa on loppuvuodesta myös lakkoja. Jotta lakoilla olisi toivottu tulos, tulee niihin kaikkien osallistua.

Me Teollisuusliiton jäsenet emme tätä halunneet, tämän riidan aloitti työnantajajärjestö Teknologiateollisuus ry. Tuskin olisimme tähän kuitenkaan joutuneet, jos järjestäytymisasteemme olisi korkeampi. Jokaisen työntekijän kannalta tulee jatkossa olemaan entistä tärkeämpää, että selvä enemmistö työpaikan työntekijöistä kuuluu liittoon. Näin olemme vahvempia työnantajan kanssa käytävissä neuvotteluissa. Jos siis pidät tärkeänä, että saamme jatkossakin säilytettyä lomarahan, sairausajan palkan tai pekkaset, käythän puhumassa tästä työpaikallasi heille, jotka nyt kuuluvat ytk:hon (=Loimaan kassa). Viimeistään nyt kannattaa jokaisen liittyä Teollisuusliiton jäseneksi. Liittyminen onnistuu vaikka kännykällä helposti osoitteessa https://www.teollisuusliitto.fi/jasenyys/liity-jaseneksi/ YTK palauttaa tämän vuoden osalta sinne maksetun jäsenmaksun, kun liittyy Teollisuusliittoon ja mainitsee liittyessään edellisen työttömyyskassan (YTK) nimen.

Kysyttävää?

Tässä vaiheessa meillä kaikilla on vielä todella paljon avoimia kysymyksiä ja tilanne varmasti elää vuoden mittaan. Marraskuun loppuun asti kaikki nykyiset ehdot ovat vielä voimassa ja todennäköisesti samoilla ehdoilla mennään myös vuoden loppuun asti. Teollisuusliitto tulee tiedottamaan asiasta sitä mukaa kun asia tarkentuu. Mikäli sinulla on nyt kysyttävää asiasta, voit olla yhteydessä työpaikkasi luottamusmieheen, ammattiosastoon, aluetoimistoon tai suoraan Teollisuusliittoon.